Lataa kuvat Janne Mäkinen

Perussuomalaiset, Pirkanmaa

Janne Mäkinen

Ylipalomies

Janne Mäkinen
Apu kuuluu meille kaikille!
52-vuotias Pirkanmaa

Olen 52-vuotias nuorimies pieneltä hevostilalta Hämeenkyrön Pinsiöstä ja työskentelen ylipalomiehenä Teivon paloasemalla. Enduro tai sulkapallo kuuluu lähes jokaiseen päivääni, muu aika kuluu omassa verstaassa askarellessa kaikkea mahdollista ja joskus jotain ihan mahdotontakin.

Kun vuonna 1987 aloitin työurani silloisella Nokian palolaitoksella, oli niin pelastustoimi kuin sairaankuljetuskin kovin erilaista kuin nykyisin. Ambulanssissa toiminta oli lähinnä henkilötietojen kirjausta, verenpaineen mittausta ja 45 markan kuljetusmaksun perintää, jos ei käteisellä niin lasku kirjoittamalla. Osuva lausahdus tuohon aikaan olikin "kolmen hoon hoito: Huopa, happea ja hanaa!" Eli peitto päälle, happiviiksillä happea ja kaasu pohjaan. Sittemmin sairaankuljetus on mennyt suurin harppauksin eteenpäin ja muuttunut nimikkeenäkin ensihoidoksi. Nykyinen ambulanssi vastaa varustukseltaan jo lähes terveyskeskuksen ensiapua.

Myös palomiehen työnkuva on muuttunut mutta vuosien saatossa erillaiset toimintatavat ja niissä tarvittava kalusto sekä henkilökohtaiset suojavarusteet on kehittynyt todella paljon. Työnteon turvallisuuteen, työssä jaksamiseen ja terveyteen yleensäkin kiinnitetään nykyään paljon huomiota, eikä syyttä, sillä onhan eläkeikämme 65 vuotta. Kyllä, 65 vuotta.

Yli 30 vuotta jatkuneelta palomies-uraltani on karttunut valtavasti näkemyksiä ja kokemuksia, niin yksityiselämääni kuin myös työelämääni. Niitä hyödyntäen tavoitteni on tulevan Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksissä ja suunnitelmien toteutuksissa, että jokaisen kansalaisen tulisi saada tasavertainen mahdollisuus elää ja asua turvallisesti Pirkanmaalla, ambulanssi tavoittaa tarvittaessa myös ne etäisimmät asukkaat ja että sopimuspalokuntien toiminta tullaan turvaamaan jatkossakin.

Blogit