-
Levyseppähitsaaja
Ikä: 50“Eurajoen parhaaksi parempaa päätöksentekoa ja parempaa markkinointia”
Olen 50-vuotias, naimisissa ja neljän lapsen isä sekä pappa. Työskennellyt monta vuotta saman työnantajan palveluksessa teollisuudessa. Haen jatkokautta valtuustoon vaikuttamaan edelleen laadukkaiden päätösten tekemiseen. Olen tavallinen eurajokilainen tavallisille eurajokilaisille.
Kuntamme vetovoiman ja pitovoiman kannalta pienet kyläkoulut ovat ensiarvoisen tärkeitä. Niiden lähelle muuttaa helpommin lapsiperheitä, jotka ovat elinvoimamme perusta. Meidän on tehtävä kunnon markkinointia näkyvyyden lisäämiseksi ja kertoa kuinka hyviä palveluita kunnassamme on. Tehtävä ahkerasti ja systemaattisesti töitä jotta oppilasmäärät pysyvät kouluissamme riittävän korkealla. Meillä on tähän resursseja ja mahdollisuuksia. Pienet koulut ovat lapsille parhaita kasvuympäristöjä. Ne ovat rauhallisia ja niissä esiintyy vähemmän häiriöitä kuin suuremmissa kouluissa.
Maahanmuutto aiheuttaa tällä hetkellä monella paikkakunnalla ongelmia. Eurajoki on onneksi hyvin pitkälle näistä säästynyt ja tehdään työtä sen eteen, että tämä hyvä jatkuu. Kadut ja koulut tulee olla turvallisia lapsille ja nuorille.
Eurajoen yksi ongelma on, että isoista asioista päätetään jossain muualla kuin kokouksissa. Se ei ole demokratian mukaista, eikä reilua myöskään kuntalaisten kannalta. Erilaiset mielipiteet ja myös ehdotukset toisenlaisesta päätöksestä jäävät huomioimatta, kun asia on jo alusta pitäen "takahuoneessa" päätetty pienemmän ryhmän kesken. Avoimuutta ja hyvää keskustelua tarvitsemme lisää. Me olemme pieni kunta ja emmekä tarvitse suurten kaupunkien suhmurointia päätöksenteossa.
Eurajoella on kehitettävää päätöksenteossa ja siinä miten me näymme ulospäin. Meiltä puuttuu rohkeutta ajatella isommin ja visioida uusia asioita kuntamme hyväksi. Kilpailu perheistä muiden kuntien kesken on kovaa, mutta meillä olisi resursseja ja mahdollisuuksia pärjätä siinä. Viime kaudella päätetyt veronkorotus ja kyläkoulujen sulkemiset olivat suuria yksittäisiä virheitä joilla luotiin paljon negatiivista kuvaa kunnastamme. Samaan aikaan myös vuoropäivähoito lopetettiin. Me emme osaa markkinoida kuntaamme lapsiperheille. Nämä virheet ei saa toistua ja ensi valtuustokaudella ne myös voidaan korjata. Eurajoen kunnan tulee olla kaikille tasapuolinen eikä nostaa ylös joitakin ihmisryhmiä. Kunnan ei myöskään tule liputtaa kuin oman maamme sekä kuntamme lipuilla. Kouluissamme tulee myös keskittyä oppiaineisiin ja jättää ideologiset asiat pois. Lapsilla tulee olla kasvurauha. Haluan rohkeasti tuoda tavallisten ihmisten murheet ja toiveet kuuluville sekä puolustaa niitä valtuustossa. Itse päättäjänä ajattelen olevani kuntalaisten palvelija, en ylhäältäpäin sanelija joka luulee tietävänsä kaiken.
“Laaja palveluverkko kohtuullisilla palveluilla ympäri Satakunnan”
Olen ollut nyt ensimmäisellä hyvinvointialueen kaudella vara-valtuutettuna ja päässyt mukaan myös joihinkin kokouksiin. Pitänyt muutamia puheita joissa kritisoinut ylisuuria investointeja ja vasemman laidan haluttomuutta säästää hallinnosta. Olen puolustanut pienten kuntien lähipalveluita.
Tällainen kehitys jossa palveluita keskitetään suurempiin kaupunkeihin on väärin pienemmissä taajamissa asuvia kohtaan. Joudutaan jopa investoimaan lisää tilaa jotta vuodeosastot voidaan keskittää, vaikka meillä on hyviä kiinteistöjä ympäri Satakunnan. On ymmärrettävää, että laajoja palveluita ei voida joka kunnassa tuottaa, mutta ei ole mitään järkeä investoida isosti ja samassa käytössä olevia tiloja sulkea naapurikunnasta.
Satakunta on Suomessa yksi innokkaimmista säästämään vanhustenhuollosta. Tämä on väärin ja se ei saa jatkua. Yhteiskunnan sivistyksen taso nähdään siinä miten se huolehtii heikoimmista ja vähempiosaisista. Vanhukset ovat yksi tällainen ihmisryhmä jonka palveluiden laadukkuus tulee säilyä. He ovat sen ansainneet.
On mahdollista myös tehdä järkeviä säästöjä. Mielestäni päättäjät voivat näyttää tässä esimerkkiä. Ryhmärahat, kokouspalkkiot ja vähemmän luottamuspaikkoja sekä lautakuntia ja valiokuntia. Hallinto on Sata-alueella liian suuri ja sieltä säästäminen ei vaarantaisi palveluita. Nykyään sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät ovat niin hyvin koulutettuja, että eivät tarvitse päältä katsojaa vaan osaavat itse tehdä päätöksiä. Voimme myös hillitä investointeja joiden lainanhoitokulut tulevat olemaan tulevaisuudessa kymmeniä miljoonia euroja. Tämä täytyy myös jostain säästää. Johtamisessa on myös ongelmia ja sen tähden työntekijöitä irtisanoutunut. Siihen panostaminen tuo säästöjä.
Uudistukset ovat aina hankalia, mutta tämä soteuudistus kyllä tehtiin täysin väärin. Ensimmäiseksi olisi hallinto pitänyt pitää mahdollisimman pienenä ja investoinnit maltillisina. Näiden takia joudutaan nyt säästämään pienten kuntien lähipalveluista ja vanhustenhuollosta. Myös edellisen hallituksen laatima aikataulu ja rahoitus olivat huonosti tehtyjä. Korjaamista tulee paljon ja kun on tehty jo monta huonoa päätöstä voidaan olla suurissa vaikeuksissa.